Skip navigation
  • Our dear customers, interest in our service is currently enormous, and time slots are disappearing faster than cookies from the table. If none of them suit you, don't despair!
    Show more

4-6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 150 g oloupané mrkve
  • 80 g oloupaného celeru
  • 100 g oloupané petržele
  • 150 g oloupané cibule
  • 40 g oloupaného čerstvého zázvoru
  • 100 g špeku
  • 1 králík
  • pepř
  • sůl
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžíce sádla
  • 7 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 3 kuličky jalovce
  • 3 snítky tymiánu
  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • 1 lžíce jíšky
  • 2 lžíce zakysané smetany

PAIRING DISHES WITH BEER

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Dvě třetiny špeku nakrájíme na špalíčky 1×3 cm a dáme na 20 minut do mrazáku. Zbytek špeku nakrájíme na kostičky o hraně 1 cm. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Cibuli nakrájíme najemno. Zázvor nakrájíme na tenké plátky.
  • 2
    Do masa na několika místech úzkým nožem uděláme díry a vsuneme do nich ztuhlé špalíčky špeku. Maso ze všech stran osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Přebytečnou mouku z masa oklepeme.
  • 3
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo, přidáme kostky špeku a orestujeme je dozlatova. Přidáme králíka a opečeme ho z obou stran dozlatova. Opečené maso vyndáme a dáme stranou.
  • 4
    Do kastrolu přidáme mrkev, celer a petržel a orestujeme je za častého míchání dozlatova. Přidáme cibuli a rovněž ji orestujeme dozlatova. Často mícháme. Do kastrolu přidáme zázvor, koření a tymián. Půl minuty mícháme a vrátíme zpět králíka. Přilijeme vývar, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum a přikryjeme pokličkou. Dusíme 50 minut nebo doměkka. Maso vyjmeme a dáme stranou na teplé místo.
  • 5
    Do šťávy vmícháme jíšku a na menším ohni vaříme 10 minut. Poté omáčku propasírujeme přes jemné síto do čistého kastrolu. Přidáme zakysanou smetanu, promícháme, přivedeme k varu, dochutíme solí, zamícháme a stáhneme z ohně. Do omáčky vrátíme maso, aby se prohřálo.
  • 6
    Podáváme s bramborovými šulánky.
Tip
Lépe vám půjde špikovat špekem, který předtím dáte do mrazáku. Pokrm můžete podávat také s bramborovými noky či šiškami nebo s dušenou rýží, které najdete na Rohlík Chef v kategorii přílohy.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH BEER