Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 150 g oloupané mrkve
- 100 g oloupané cibule
- 1 středně velký stonek řapíkatého celeru
- bílá část z jednoho středního pórku
- 40 g špeku nebo slaniny
- 5 lžic slunečnicového oleje
- 100 ml suchého bílého vína
- 1 větvička rozmarýnu (5 cm)
- 800 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce jíšky
- sůl
- bílý pepř
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 100 ml smetany, min. 31%
- 2 lžíce zakysané smetany
- 30 g vychlazeného másla
- 4 stehna z králíka
SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Cibuli nakrájíme najemno. Mrkev, celer a dobře omytý pórek nakrájíme na menší kousky. Špek nebo slaninu nakrájíme podélně na hranolky 0,6×3 cm a dáme na 20 minut do mrazáku.
- 2Do jednotlivých porcí králíka prořízneme tenkým nožem otvory velikosti hranolků špeku nebo slaniny a tyto otvory jimi naplníme. Maso ze všech stran důkladně osolíme a opepříme.
- 3V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme olej a porce králíka opečeme z obou stran dozlatova. Maso vyndáme z kastrolu a dáme stranou na talíř. Oheň stáhneme pod polovinu a do kastrolu přidáme nakrájenou zeleninu. Restujeme za častého míchání 3–4 minuty.
- 4Poté přilijeme bílé víno, zamícháme a necháme ho zcela odvařit. Opečené maso vrátíme do kastrolu, přidáme snítku rozmarýnu a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a stáhneme oheň na minimum. Na mírném ohni dusíme 50 minut doměkka.
- 5Měkké maso opatrně vyjmeme z kastrolu. Omáčku přecedíme přes jemné síto do čistého kastrolu, ale pozor, zeleninu nevymačkáváme. Omáčku můžeme případně o třetinu svařit, aby její chuť byla silnější. Do omáčky vmícháme jíšku a vaříme na mírném ohni 12 minut.
- 6Dochutíme solí a pepřem, přidáme dijonskou hořčici, smetanu a zakysanou smetanu. Omáčku promícháme a během 1 minuty provaříme. Stáhneme z ohně a postupně vmícháme na kostičky nakrájené chlazené máslo. Králíka vrátíme do hotové omáčky, aby se prohřál.
Tip
Jakmile nakonec vmícháte chlazené máslo, omáčku již v žádném případě nesmíte vařit. Byla by mastná. Chlazené máslo vmíchejte postupně, po částech. Omáčku tak zahustíte a krásně zjemníte.
Králík chutná skvěle se širokými nudlemi nebo šunkovým knedlíkem.

Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef