SUROVINY

  • 4 stehna z králíka
  • 150 g oloupané mrkve
  • 100 g oloupané cibule
  • 40 g špeku nebo slaniny
  • 30 g vychlazeného másla
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany, min. 31%
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 středně velký stonek řapíkatého celeru
  • 1 větvička rozmarýnu (5 cm)
  • bílá část z jednoho středního pórku
  • 5 lžic slunečnicového oleje
  • 2 lžíce jíšky
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • bílý pepř
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

POSTUP

  • 1
    Cibuli nakrájíme najemno. Mrkev, celer a dobře omytý pórek nakrájíme na menší kousky. Špek nebo slaninu nakrájíme podélně na hranolky 0,6×3 cm a dáme na 20 minut do mrazáku.
  • 2
    Do jednotlivých porcí králíka prořízneme tenkým nožem otvory velikosti hranolků špeku nebo slaniny a tyto otvory jimi naplníme. Maso ze všech stran důkladně osolíme a opepříme.
  • 3
    V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme olej a porce králíka opečeme z obou stran dozlatova. Maso vyndáme z kastrolu a dáme stranou na talíř. Oheň stáhneme pod polovinu a do kastrolu přidáme nakrájenou zeleninu. Restujeme za častého míchání 3–4 minuty.
  • 4
    Poté přilijeme bílé víno, zamícháme a necháme ho zcela odvařit. Opečené maso vrátíme do kastrolu, přidáme snítku rozmarýnu a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a stáhneme oheň na minimum. Na mírném ohni dusíme 50 minut doměkka.
  • 5
    Měkké maso opatrně vyjmeme z kastrolu. Omáčku přecedíme přes jemné síto do čistého kastrolu, ale pozor, zeleninu nevymačkáváme. Omáčku můžeme případně o třetinu svařit, aby její chuť byla silnější. Do omáčky vmícháme jíšku a vaříme na mírném ohni 12 minut.
  • 6
    Dochutíme solí a pepřem, přidáme dijonskou hořčici, smetanu a zakysanou smetanu. Omáčku promícháme a během 1 minuty provaříme. Stáhneme z ohně a postupně vmícháme na kostičky nakrájené chlazené máslo. Králíka vrátíme do hotové omáčky, aby se prohřál.

TIP

Jakmile nakonec vmícháte chlazené máslo, omáčku již v žádném případě nesmíte vařit. Byla by mastná. Chlazené máslo vmíchejte postupně, po částech. Omáčku tak zahustíte a krásně zjemníte. Králík chutná skvěle se širokými nudlemi nebo šunkovým knedlíkem.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

4 stehna z králíka
150 g oloupané mrkve
100 g oloupané cibule
 
40 g špeku nebo slaniny
 
30 g vychlazeného másla
 
800 ml kuřecího vývaru
 
100 ml smetany, min. 31%
 
100 ml suchého bílého vína
 
1 středně velký stonek řapíkatého celeru
 
1 větvička rozmarýnu (5 cm)
 
bílá část z jednoho středního pórku
 
5 lžic slunečnicového oleje
 
2 lžíce jíšky
 
2 lžíce dijonské hořčice
 
2 lžíce zakysané smetany
 
bílý pepř
 
sůl
 

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.