4 PORCE
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 4 zaječí stehna
- 100 ml červeného vína
- 300 g oloupané cibule
- 200 g oloupané mrkve
- 160 g oloupaného celeru
- 120 g oloupané petržele
- 100 g špeku
- 60 g másla
- 50 g loupaných mandlí
- 40 g cukru krupice
- 1 hrst sušených švestek
- 5 lžic švestkových povidel
- 2 lžíce tuzemáku
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce octa
- 3 lžíce jíšky
- 4 bobkové listy
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého černého pepře
- 5 kuliček jalovce
- 5 snítek tymiánu
- větvička rozmarýnu (6 cm)
- mletý pepř
- sůl
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- kuchyňský provázek
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Ideálním doplňkem ke zvěřině je suché červené víno s plným tělem a pevnou tříslovinou.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Na kus čistého bílého plátýnka položíme bobkové listy, nové koření, černý pepř, jalovec a snítky tymiánu a rozmarýnu. Plátýnko svážeme do uzlíčku a pevně převážeme kuchyňským provázkem.
- 2Švestky namočíme do tuzemáku. Celer, mrkev a petržel nakrájíme na kostičky o hraně 1 cm. Cibuli nakrájíme nahrubo. Špek nakrájíme podélně na 8 částí.
- 3Zaječí stehna zbavíme blan a šlach a vykostíme. Kosti nevyhazujeme, později je ještě budeme potřebovat. Do masa na místo kosti vložíme 2 kousky špeku a stehna svážeme kuchyňským provázkem zpět do původního tvaru. Závitky ze všech stran osolíme a opepříme.
- 4V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme 30 g másla a 1 lžíci sádla. Přidáme maso a orestujeme ho ze všech stran dozlatova. Vyndáme a dáme stranou. Přidáme zbylé sádlo a kořenovou zeleninu. Stáhneme oheň pod polovinu a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme cibuli, stáhneme oheň na třetinu a orestujeme ji dohněda. Do základu vložíme sáček s kořením a bylinkami, přidáme povidla a cukr, promícháme a necháme zkaramelizovat. Přilijeme ocet a necháme odvařit.
- 5Orestované maso vložíme zpět do kastrolu k základu. Přidáme i kosti, aby omáčka byla silnější, a přilijeme červené víno. Promícháme a podlijeme vodou tak, aby maso bylo ponořené. Přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň na minimum a dusíme na mírném ohni doměkka. Měkké maso a kosti vyndáme z kastrolu a dáme stranou. Kosti vyhodíme.
- 6Do omáčky vmícháme jíšku a 15 minut vaříme na mírném ohni. V případě, že bude omáčka příliš hustá, přilijeme trochu vroucí vody, během 1 minuty provaříme a omáčku stáhneme z ohně. Přidáme zbylé máslo, rozmixujeme dohladka a propasírujeme přes jemný cedník do čistého kastrolu.
- 7Švestky vymačkáme, nakrájíme najemno a spolu s mandlemi přidáme do omáčky. Dle chuti osolíme a opepříme. Vložíme zpět maso a krátce prohřejeme.
Tip
Podávejte například s bramborovými plackami. K této úpravě zajíce chutnají skvěle. Najdete je na Rohlík Chef v kategorii přílohy.
Koření a bylinky zabalte do plátýnka, abyste později nemuseli kuličky lovit z omáčky.
Koření v plátýnku můžete rukou trochu podrtit, aby lépe „pustilo“ chuť.
Proč kombinace sádla a másla? Sádlo se nejlépe hodí do české kuchyně a máslo dá omáčce skvělou chuť.
Špalíček špeku maso krásně provoní a dodá mu šťavnatost.
K přípravě budete potřebovat čisté bílé plátýnko nebo gázu, tyčový mixér a jemný cedník.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef