• Vážení zákazníci, omlouváme se, v současné době nelze zadat k Vašim zákaznickým účtům novou adresu dodání z důvodu výpadku na straně poskytovatele map. Mrzí nás to! Na nápravě usilovně pracujeme. 

Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
4 PORCE

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 4 zaječí stehna
  • 100 ml červeného vína
  • 300 g oloupané cibule
  • 200 g oloupané mrkve
  • 160 g oloupaného celeru
  • 120 g oloupané petržele
  • 100 g špeku
  • 60 g másla
  • 50 g loupaných mandlí
  • 40 g cukru krupice
  • 1 hrst sušených švestek
  • 5 lžic švestkových povidel
  • 2 lžíce tuzemáku
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce octa
  • 3 lžíce jíšky
  • 4 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 5 kuliček jalovce
  • 5 snítek tymiánu
  • větvička rozmarýnu (6 cm)
  • mletý pepř
  • sůl

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • kuchyňský provázek

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Ideálním doplňkem ke zvěřině je suché červené víno s plným tělem a pevnou tříslovinou.

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Na kus čistého bílého plátýnka položíme bobkové listy, nové koření, černý pepř, jalovec a snítky tymiánu a rozmarýnu. Plátýnko svážeme do uzlíčku a pevně převážeme kuchyňským provázkem.
  • 2Švestky namočíme do tuzemáku. Celer, mrkev a petržel nakrájíme na kostičky o hraně 1 cm. Cibuli nakrájíme nahrubo. Špek nakrájíme podélně na 8 částí.
  • 3Zaječí stehna zbavíme blan a šlach a vykostíme. Kosti nevyhazujeme, později je ještě budeme potřebovat. Do masa na místo kosti vložíme 2 kousky špeku a stehna svážeme kuchyňským provázkem zpět do původního tvaru. Závitky ze všech stran osolíme a opepříme.
  • 4V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme 30 g másla a 1 lžíci sádla. Přidáme maso a orestujeme ho ze všech stran dozlatova. Vyndáme a dáme stranou. Přidáme zbylé sádlo a kořenovou zeleninu. Stáhneme oheň pod polovinu a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme cibuli, stáhneme oheň na třetinu a orestujeme ji dohněda. Do základu vložíme sáček s kořením a bylinkami, přidáme povidla a cukr, promícháme a necháme zkaramelizovat. Přilijeme ocet a necháme odvařit.
  • 5Orestované maso vložíme zpět do kastrolu k základu. Přidáme i kosti, aby omáčka byla silnější, a přilijeme červené víno. Promícháme a podlijeme vodou tak, aby maso bylo ponořené. Přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou, stáhneme oheň na minimum a dusíme na mírném ohni doměkka. Měkké maso a kosti vyndáme z kastrolu a dáme stranou. Kosti vyhodíme.
  • 6Do omáčky vmícháme jíšku a 15 minut vaříme na mírném ohni. V případě, že bude omáčka příliš hustá, přilijeme trochu vroucí vody, během 1 minuty provaříme a omáčku stáhneme z ohně. Přidáme zbylé máslo, rozmixujeme dohladka a propasírujeme přes jemný cedník do čistého kastrolu.
  • 7Švestky vymačkáme, nakrájíme najemno a spolu s mandlemi přidáme do omáčky. Dle chuti osolíme a opepříme. Vložíme zpět maso a krátce prohřejeme.
Tip
Podávejte například s bramborovými plackami. K této úpravě zajíce chutnají skvěle. Najdete je na Rohlík Chef v kategorii přílohy. Koření a bylinky zabalte do plátýnka, abyste později nemuseli kuličky lovit z omáčky. Koření v plátýnku můžete rukou trochu podrtit, aby lépe „pustilo“ chuť. Proč kombinace sádla a másla? Sádlo se nejlépe hodí do české kuchyně a máslo dá omáčce skvělou chuť. Špalíček špeku maso krásně provoní a dodá mu šťavnatost. K přípravě budete potřebovat čisté bílé plátýnko nebo gázu, tyčový mixér a jemný cedník.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM