Skip navigation

4–6 Portions
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 350 g hrachu
  • sůl
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g oloupané cibule
  • 100 g špeku
  • 1,5 lžíce sádla
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 2 snítky čerstvé majoránky
  • 1 kg uzeného masa

PAIRING DISHES WITH BEER

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Hrách necháme přes noc namočit. Druhý den ho slijeme a dáme vařit do hrnce se 700 ml vody a jednou lžičkou soli. Jakmile změkne, scedíme ho a vrátíme do hrnce.
  • 2
    Česnek oloupeme a prolisujeme. Polovinu cibule nakrájíme na kolečka, druhou polovinu najemno. Špek nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm.
  • 3
    V pánvi na středním ohni rozehřejeme 1 lžíci sádla a za častého míchání na něm dozlatova orestujeme cibuli nakrájenou na kolečka. Jakmile začne cibule zlátnout, přidáme nakrájený špek a restujeme, dokud cibule zcela nezezlátne. Cibuli se špekem vyndáme a dáme stranou.
  • 4
    Do pánve přidáme zbytek sádla a zesklovatíme na něm cibuli nakrájenou najemno. Přidáme ji i se sádlem do hrnce s hrachem, přilijeme vývar, přidáme česnek, lístky majoránky a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na třetinu a vaříme 3 minuty. Stáhneme z ohně a rozmixujeme ponorným mixérem na kaši. Podle chuti dosolíme.
  • 5
    Kaši na talíři zdobíme orestovanými kolečky cibule a špekem. Uzené maso uvaříme ve vodě doměkka a nakrájíme ho na plátky.
Tip
Plátky uvařeného masa můžete opéct v rozpálené pánvi na lžičce sádla dozlatova. Pokrm podávejte s nakládanou okurkou. K tomuto jídlu chutná skvěle. K hrachu během vaření ve vodě můžete přidat kůži ze šunky. Pokrm získá skvělou chuť.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH BEER