SUROVINY NA MASO

  • 1 kg vepřové krkovice bez kosti
  • 500 g oloupané cibule
  • 4 bobkové listy
  • 1 palice česneku
  • 1 lžíce kuliček černého pepře
  • 1 lžíce lístků čerstvého tymiánu
  • 1 lžička hladké mouky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

SUROVINY NA NÁDIVKU

  • 500 g oloupané cibule
  • 240 g hlívy ústřičné
  • 160 g žampionů
  • 6 g prolisovaného česneku
  • 8 lžic rostlinného oleje
  • 2 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
  • 1 vejce
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 zarovnaná lžička soli

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • kuchyňský provázek
  • potravinářskou fólii

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.

POSTUP NA NÁDIVKU

  • 1
    Hlívu natrháme na malé kousky, žampiony nakrájíme na plátky silné 3 mm. Cibuli podélně rozřízneme a nakrájíme na měsíčky.
  • 2
    V pánvi na vyšším ohni rozehřejeme olej a cibuli na něm za častého míchání orestujeme dozlatova. Poté ji přendáme z pánve do mísy.
  • 3
    V pánvi na zbylém tuku restujeme houby na vyšším ohni 4 minuty. Často mícháme.
  • 4
    Obsah pánve smícháme s orestovanou cibulí, česnekem, petrželí, vejcem, solí a pepřem. Necháme vychladnout.

POSTUP NA MASO

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 160 ˚C.
  • 2
    Maso naplocho podélně nařízneme do dvou třetin a rozložíme ho jako knihu. Překryjeme ho potravinářskou fólií a rozklepeme na výšku 1–2 cm. Maso z obou stran dobře osolíme a opepříme, položíme na něj nádivku, zarolujeme a pevně převážeme kuchyňským provázkem.
  • 3
    Palici česneku podélně rozřízneme. Cibuli nakrájíme na osminy. Česnek, cibuli, koření a tymián položíme do pekáče, na ně položíme roládu a podlijeme 500 ml vody. Pekáč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 1,5 hodiny.
  • 4
    Z pekáče vyndáme maso a obsah pekáče nalijeme do rendlíku. Maso vrátíme do pekáče a vrátíme ho do trouby na 20 minut, aby se maso dopeklo.
  • 5
    Mezitím na středním ohni svaříme výpek v rendlíku tak, že se voda zcela odpaří a na dně zůstane jen tuk. Přidáme mouku a za stálého míchání restujeme 30 vteřin. Přilijeme 350 ml vody a přivedeme k varu. Plochou vařečkou seškrábneme ze dna rendlíku vytvořený nápek, který se během vaření ve vodě rozpustí. Stáhneme oheň pod třetinu a vaříme 20 minut. Občas zamícháme.
  • 6
    Šťávu přecedíme přes jemné síto do čistého rendlíku, dochutíme případně solí a přivedeme na 30 vteřin k varu. Stáhneme z ohně a přelijeme roládu.
     
     
     
     
     
     
     
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA MASO

1 kg vepřové krkovice bez kosti
500 g oloupané cibule
4 bobkové listy
 
1 palice česneku
 
1 lžíce kuliček černého pepře
 
1 lžíce lístků čerstvého tymiánu
 
1 lžička hladké mouky
 
čerstvě mletý pepř
 
sůl
 

SUROVINY NA NÁDIVKU

500 g oloupané cibule
240 g hlívy ústřičné
 
160 g žampionů
 
6 g prolisovaného česneku
 
8 lžic rostlinného oleje
 
2 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
 
1 vejce
 
špetka čerstvě mletého pepře
 
1 zarovnaná lžička soli
 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

kuchyňský provázek
 
potravinářskou fólii
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.