Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
MASO
- 1 kg vepřové krkovice bez kosti
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 1 palice česneku
- 500 g oloupané cibule
- 1 lžíce kuliček černého pepře
- 4 bobkové listy
- 1 lžíce lístků čerstvého tymiánu
- 1 lžička hladké mouky
NÁDIVKA
- 240 g hlívy ústřičné
- 160 g žampionů
- 500 g oloupané cibule
- 8 lžic rostlinného oleje
- 6 g prolisovaného česneku
- 2 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
- 1 vejce
- 1 zarovnaná lžička soli
- špetka čerstvě mletého pepře
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- kuchyňský provázek
- potravinářskou fólii
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA NÁDIVKU
- 1Hlívu natrháme na malé kousky, žampiony nakrájíme na plátky silné 3 mm. Cibuli podélně rozřízneme a nakrájíme na měsíčky.
- 2V pánvi na vyšším ohni rozehřejeme olej a cibuli na něm za častého míchání orestujeme dozlatova. Poté ji přendáme z pánve do mísy.
- 3V pánvi na zbylém tuku restujeme houby na vyšším ohni 4 minuty. Často mícháme.
- 4Obsah pánve smícháme s orestovanou cibulí, česnekem, petrželí, vejcem, solí a pepřem. Necháme vychladnout.
POSTUP NA MASO
- 1Troubu rozehřejeme na 160 ˚C.
- 2Maso naplocho podélně nařízneme do dvou třetin a rozložíme ho jako knihu. Překryjeme ho potravinářskou fólií a rozklepeme na výšku 1–2 cm. Maso z obou stran dobře osolíme a opepříme, položíme na něj nádivku, zarolujeme a pevně převážeme kuchyňským provázkem.
- 3Palici česneku podélně rozřízneme. Cibuli nakrájíme na osminy. Česnek, cibuli, koření a tymián položíme do pekáče, na ně položíme roládu a podlijeme 500 ml vody. Pekáč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 1,5 hodiny.
- 4Z pekáče vyndáme maso a obsah pekáče nalijeme do rendlíku. Maso vrátíme do pekáče a vrátíme ho do trouby na 20 minut, aby se maso dopeklo.
- 5Mezitím na středním ohni svaříme výpek v rendlíku tak, že se voda zcela odpaří a na dně zůstane jen tuk. Přidáme mouku a za stálého míchání restujeme 30 vteřin. Přilijeme 350 ml vody a přivedeme k varu. Plochou vařečkou seškrábneme ze dna rendlíku vytvořený nápek, který se během vaření ve vodě rozpustí. Stáhneme oheň pod třetinu a vaříme 20 minut. Občas zamícháme.
- 6Šťávu přecedíme přes jemné síto do čistého rendlíku, dochutíme případně solí a přivedeme na 30 vteřin k varu. Stáhneme z ohně a přelijeme roládu.

Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef