Skip navigation

4-6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR MEAT

  • 1 kg vepřové krkovice bez kosti
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 1 palice česneku
  • 500 g oloupané cibule
  • 1 lžíce kuliček černého pepře
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžíce lístků čerstvého tymiánu
  • 1 lžička hladké mouky

INGREDIENTS FOR STUFFING

  • 240 g hlívy ústřičné
  • 160 g žampionů
  • 500 g oloupané cibule
  • 8 lžic rostlinného oleje
  • 6 g prolisovaného česneku
  • 2 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
  • 1 vejce
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • špetka čerstvě mletého pepře

YOU ALSO NEED

  • kuchyňský provázek
  • potravinářskou fólii

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.

INSTRUCTIONS FOR STUFFING

  • 1
    Hlívu natrháme na malé kousky, žampiony nakrájíme na plátky silné 3 mm. Cibuli podélně rozřízneme a nakrájíme na měsíčky.
  • 2
    V pánvi na vyšším ohni rozehřejeme olej a cibuli na něm za častého míchání orestujeme dozlatova. Poté ji přendáme z pánve do mísy.
  • 3
    V pánvi na zbylém tuku restujeme houby na vyšším ohni 4 minuty. Často mícháme.
  • 4
    Obsah pánve smícháme s orestovanou cibulí, česnekem, petrželí, vejcem, solí a pepřem. Necháme vychladnout.

INSTRUCTIONS FOR MEAT

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 160 ˚C.
  • 2
    Maso naplocho podélně nařízneme do dvou třetin a rozložíme ho jako knihu. Překryjeme ho potravinářskou fólií a rozklepeme na výšku 1–2 cm. Maso z obou stran dobře osolíme a opepříme, položíme na něj nádivku, zarolujeme a pevně převážeme kuchyňským provázkem.
  • 3
    Palici česneku podélně rozřízneme. Cibuli nakrájíme na osminy. Česnek, cibuli, koření a tymián položíme do pekáče, na ně položíme roládu a podlijeme 500 ml vody. Pekáč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 1,5 hodiny.
  • 4
    Z pekáče vyndáme maso a obsah pekáče nalijeme do rendlíku. Maso vrátíme do pekáče a vrátíme ho do trouby na 20 minut, aby se maso dopeklo.
  • 5
    Mezitím na středním ohni svaříme výpek v rendlíku tak, že se voda zcela odpaří a na dně zůstane jen tuk. Přidáme mouku a za stálého míchání restujeme 30 vteřin. Přilijeme 350 ml vody a přivedeme k varu. Plochou vařečkou seškrábneme ze dna rendlíku vytvořený nápek, který se během vaření ve vodě rozpustí. Stáhneme oheň pod třetinu a vaříme 20 minut. Občas zamícháme.
  • 6
    Šťávu přecedíme přes jemné síto do čistého rendlíku, dochutíme případně solí a přivedeme na 30 vteřin k varu. Stáhneme z ohně a přelijeme roládu.
     
     
     
     
     
     
     
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR MEAT

INGREDIENTS FOR STUFFING

YOU ALSO NEED

PAIRING DISHES WITH WINE