Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

4 Servings
Majstrštyk

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 4 plátky zadního hovězího po 200 g
  • 340 g oloupané cibule
  • 10 g oloupaného česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • 120 g rostlinného oleje
  • 1 lžička kuliček černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 15 snítek tymiánu
  • 2 větvičky rozmarýnu dlouhé 10 cm
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 20 g sušených hub
  • 120 g oloupané šalotky
  • 200 g směsi čerstvých hub (hlíva ústřičná, žampiony)
  • 1,5 lžíce citronové šťávy
  • sůl

PAIRING DISHES WITH WINE

  • K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Cibuli nakrájíme najemno, česnek na silnější plátky.
  • 2
    Plátky masa rozkrojíme napůl a vydatně je osolíme a opepříme z obou stran. V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme 80 g oleje a maso na něm postupně opečeme dozlatova z obou stran. Dáme stranou na talíř.
  • 3
    Do kastrolu přidáme cibuli, stáhneme oheň pod polovinu a restujeme za občasného míchání 15 minut dohněda. Přidáme česnek, koření a bylinky. Za stálého míchání restujeme 1 minutu.
  • 4
    Vrátíme opečené maso zpět a přilijeme víno. Plochou vařečkou seškrábeme ze dna kastrolu vzniklý nápek do tekutiny. Víno necháme zcela odvařit. Přidáme sušené houby, přilijeme 500 ml vody, promícháme, přiklopíme poklicí, stáhneme oheň na minimum a necháme dusit 1,5 hodiny doměkka.
  • 5
    Šalotku nakrájíme napříč na plátky silné 1,5 cm. Hlívu natrháme na větší kousky. Žampiony nakrájíme na čtvrtiny. V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme zbylý olej a 2 minuty na něm restujeme nakrájenou šalotku. Přidáme houby a restujeme za občasného míchání další 2 minuty. Přidáme citronovou šťávu a mícháme půl minuty. Stáhneme z ohně.
  • 6
    Do kastrolu s orestovanými houbami vložíme měkké maso. Omáčku, ve které se maso dusilo, necháme 1 minutu provařit, dle chuti ji osolíme a propasírujeme přes cedník k masu a houbám. Necháme 1 minutu provařit.
Tip
Místo hovězího zadního masa můžete použít roštěnou. Větší žampiony nakrájejte na čtvrtiny nebo osminy, menší nakrájejte na poloviny.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH WINE